Hem » Nyheter » Längre anstånd och andra beslut av Riksdagen
Publicerat 26 mars 2022 i kategorin Artiklar
Längre anstånd och andra beslut av Riksdagen
2 februari beslutade Riksdagen att genomföra vissa av de åtgärder som årets andra ändringsbudget innehöll. Det här är vad som gäller nu.
Skattefri parkering
Under pandemin har en tillfällig skattefrihet för förmån av fri parkering i anslutning till arbetsplatsen varit gällande. De tillfälliga reglerna som infördes under 2020 förlängdes till att gälla även under 2021. Riksdagen har nu beslutat om en ny, tillfällig lag som träder i kraft den 1 mars 2022. Denna tillfälliga lag tillämpas på de parkeringsförmåner som har lämnats efter den 31 december 2021. Lagen upphör att gälla vid utgången av juni 2022, men kommer då att gälla för de förmåner som har lämnats under perioden 1 januari–30 juni 2022. Förslaget var från början att slopad förmånsbeskattning av parkering skulle gälla till och med den 31 mars 2022, men förlängdes bland annat tack vare Srf konsulternas remissvar.
Krav på läkarintyg
En annan hantering som har frångått de normala rutinerna är den för kravet på läkarintyg. I samband med sjukdom förväntas den anställde att styrka frånvaron med ett läkarintyg på grund av sjukdom. Det blir nu ett uppskjutet krav på läkarintyg från åttonde till den femtonde dagen i sjukperioden, det vill säga en förlängning till och med 30 april 2021.
Anstånden
Företag har under pandemin kunna ansöka om anstånd med inbetalning moms, arbetsgivaravgifter och skatt till Skatteverket. Anstånd med inbetalning av avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter har tidigare beviljas för högst sju redovisningsperioder för redovisningsperioder som infaller under januari 2020 – 2021. Nu har riksdagen fattat beslut om att omfatta även redovisningsperioderna oktober – december 2021 och att anståndet kan beviljas för högst nio redovisningsperioder.
Det gäller anstånd för avdragen preliminär skatt, arbetsgivaravgifter samt moms som redovisas månadsvis. Anståndstiden får bestämmas till längst ett år, och flyttas fram från 12 mars 2022 till och med den 12 februari 2023. Anstånd för mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis ska kunna beviljas för högst två redovisningsperioder, i stället för dagens enda. Anståndstiden får bestämmas till längst ett år, dock längst till och med den 17 januari 2024.
Omställningsstöd och evenemangsstöd
Besluten i ändringsbudgeten innebär även att medel avsätts för utökningar av omställningsstödet, omsättningsstöden till enskilda företagare och handelsbolag samt av evenemangsstödet. Stödet till kultur och idrott förstärks och fribeloppet för att få studiemedel slopas tillfälligt.
Däremot riktade riksdagen en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om angående evenemangsstödet. I uppmaningen framkommer att regeringen snabbt bör arbeta om kriterierna för evenemangsstödet så att de som berörs kan få stödet snabbare och att fler kan få del av det.
Ersättningar
Regeringens förslag om att återinföra ersättningar godkändes också av Riksdagen. Det innebär att från och med 8 december till och med 31 mars 2022 kan individen få ersättning för karens, det utges ersättning för riskgrupper och arbetsgivaren kommer att få ersättning för sjuklönekostnader över det normala. Ersättningen kommer att kunna ansökas om i efterhand från 8 december 2021. Sedan tidigare gäller att ersättningar för vab vid skolstängning och ersättning till föräldrar till barn som varit allvarligt sjuka är möjligt att få till och med 31 mars 2022.