Publicerat 18 april 2024 i kategorin Artiklar

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet.

Jens Nylander är tech-entreprenören som på senare tid uppmärksammats för sitt egenutvecklade AI-verktyg som kan analysera stora datamängder och identifiera mönster och avvikelser. Han har, med hjälp av detta verktyg, samlat in miljontals fakturor inom kommuner och regioner och upptäckt både skattefusk och bokföringsbrott bland leverantörerna.  

– Ibland beror felaktigheterna på rent slarv, men jag har också upptäckt förfalskade årsredovisningar och leverantörer som systematiskt fakturerar för arbete som aldrig utförts. Med hjälp av bättre rutiner skulle mycket av detta kunnat upptäckas och det skulle kunna spara det offentliga 90 miljarder årligen, säger han.  

Viktigt känna sin leverantör 

Att känna sina leverantörer är inte bara god affärspraxis, det är också ett skydd mot potentiella ekonomiska risker, menar Jens Nylander. Trots detta är det många företagare som inte har någon process för leverantörsgranskning.  

Jens Nylander nämner tidspress samt brister i ekonomisystemen som två stora hinder.  

– Ofta har man bråttom och upptäcker inte felaktigheter förrän det är för sent. Jag har också märkt att man missar mycket endast på grund av att leverantörernas organisationsnummer är inmatade fel i systemen. När systemen inte reagerar på detta får det stora konsekvenser eftersom det då blir omöjligt att göra automatiserade kontroller.  

Jens Nylander efterlyser vidare system som varnar när något verkar konstigt.  

– Vi är ju noga med att ha brandväggar som skyddar oss mot yttre hot. Det bästa vore om det också fanns en ekonomisk brandvägg, en funktionalitet i ekonomisystemen som regelbundet granskade leverantörsregister och varnade vid ekonomiska hot. 

Lita på omdömet 

Nylander understryker att det krävs en kombination av avancerad teknologi och skickligt mänskligt omdöme för att upptäcka misstänkta oegentligheter.  

– En erfaren redovisningskonsult kan ju upptäcka konstigheter i bokföringen, men många gånger saknas tiden och många företagare förstår nog inte värdet i att granska leverantörerna.  

I väntan på att ekonomisystem ska utvecklas tycker Jens Nylander att redovisningskonsulter och andra som jobbar med företagens ekonomi bör ta mer hjälp av automatiserade system.  

– Automatisering och AI-baserade system möjliggör ju att du kan automatisera vissa uppgifter och få mer tid över till andra, mer värdeskapande uppgifter, så som att granska leverantörerna.  

Hur ska man då göra för att förbättra leverantörsgranskningen?  

– Mitt tips är att ta fram en process som används både för initial bedömning av en ny leverantör och vid regelbunden uppföljning. Detta säkerställer att alla leverantörer möter företagets krav på transparens och etik. Du kan också ta fram en checklista för när du bör bedöma en leverantör extra noga, till exempel om det finns revisorsanmärkningar, eller leverantören har valt att inte ha någon revisor. Detta hjälper dig att identifiera potentiella risker tidigt.

The post Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet” appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 17 december 2024

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra redan nu. Vad innebär reglerna? I den här artikeln svarar vi på några av dessa frågor. Förenklade regler  Reglerna för beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag är mycket …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg för att agera proaktivt, och företagare påverkas av bland annat höjda förseningsavgifter och nya krav från Bolagsverket. Lagändringarna är ett viktigt steg framåt, enligt Srf konsulterna. …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta räntan påverkar bland annat företag som har anstånd med betalning av skatter och avgifter och kvarskatt. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner. De nya …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. Nu har resultatet presenterats. Kommittén, som har antagit namnet AI-kommissionen, har överlämnat sin rapport kallad …

Läs mer

Publicerat 12 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 12 november 2024

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos de anställda och avdragsgilla för arbetsgivaren. Beskattning av julklappar hos anställda   Utgångspunkten är att alla ersättningar du ger till dina anställda är skattepliktiga …

Läs mer

Publicerat 12 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 12 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på om du har tagit ut tillräckligt med lön för att kunna tillgodoräkna dig ett löneutrymme vid beräkning av gränsbeloppet enligt huvudregeln nästa år? Beskattning av utdelning från …

Läs mer

Publicerat 17 oktober 2024

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller ett mindre aktiebolag. Reglerna är inte beslutade än, men föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. Förenklingar för enskilda näringsidkare   För enskilda näringsidkare som …

Läs mer

Gå till startsidan